Kissala

Olen cornish rexeihin hurahtanut nainen Hämeenlinnan kupeesta Rengosta, asumme omakotitalossa maaseudulla, kylän reunamilla. Ensimmäinen cornish rexini saapui minulle lokakuussa 2008 ja sille tielle jäin – seuraava rexini muutti luokseni tammikuussa 2009. Sitten pääsin mukaan kasvatustoimintaan sijoituskissojen kautta ja kasvattaminen alkoi itseänikin kiinnostaa. Viides kissani Spectrolite Hilppa eli Synti muutti syyskuussa 2010 sulostuttamaan elämääni ja suunnitelmissa oli, että Synnistä olisi tullut kasvatuskissani. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan ja Synti päätettiin steriloida. Niinpä kasvatuskissakseni muutti varsin herttainen mustavalkoinen neiti Spectrolite Nonna. Nonna löytyykin suurimmasta osasta pentueideni sukutauluja… Kasvattajanimeni sain vuonna 2010 ja ensimmäinen Derekaz-pentue syntyi toukokuussa 2012. Toiminimen Derekaz alle siirsin kasvatuksen keväällä 2021.

Kissamäärä on muuttunut vuosien aikana, jotkut kissat ovat muuttaneet uusiin koteihin, koska kaikille kissoille ei vaan sovi elämä isommassa laumassa. Kissat -sivulta selviää tämän hetkinen kotonani olevien kissojen määrä, pyrin pitämään kissamäärän pienenä ja siksi etsinkin säännöllisesti sijoituskoteja (tästä lisää alempana).

Olen Cornish rex ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja. Lisäksi kuulun Uudenmaan Rotukissayhdistykseen ja Pirkanmaan Rotukissayhdistykseen. Olen toiminut Uudenmaan Rotukissayhdistyksen näyttelysihteerinä syksystä 2023 ja pidän näyttelysihteerin hommasta. Olen toiminut Suomen rex-kissayhdistyksen puheenjohtajana (2014), sihteerinä (2011-2013), webmasterina (2011-2014, 2017-2018), lehden taittajana (2014, 2017-2018) ja lehden päätoimittajana (2017-2018). Olen taittanut usean kissayhdistyksen jäsenlehtiä ja teen sivutoimisesti muitakin töitä Derekaz Design -nimellä. Vuoden 2023 alusta olen taittanut Suomen Kissaliiton Kissa-lehteä.

Kissanäyttelyharrastuksen aloitin keväällä 2009 ja sen jälkeen olen aika ajoin käynyt näyttelyissä. Kesällä 2010 uskaltauduin ensimmäisen kerran tuomarin assistentiksi ja saman vuoden syksynä myös eläinlääkärin assistentiksi, myös näyttelyiden sihteeristöissä olen ollut auttelemassa. Toki näyttelymenestys on mukavaa, mutta enemmän itselleni merkitsee kissan terveys ja luonne kotioloissa. Pyrin kuitenkin kasvattamaan lemmikkejä ja rakkaita perheenjäseniä, enkä näyttelytähtiä – jos näyttelyiden saralla on menestystä tullakseen, se on aina vain plussaa, mutta ei missään nimessä ykköstavoite.

Pyrin kasvattamaan hyväluonteisia, terveitä ja rodunomaisia cornish rexejä tarkasti harkiten. Jokainen myymäni pentu on rekisteröity, kahdesti rokotettu, useasti madotettu tai Movet-laboratoriossa kakkatestattu, sirutettu ja eläinlääkärin tarkastama ja kaikki myyn ensisijaisesti lemmikiksi. Pennut luovutetaan uuteen kotiin aikaisintaan 14 viikon iässä ja vähintään kilon painoisina, myyn lemmikkipentuni varhaisleikattuina. Jokaisesta pennusta tehdään kauppakirja ja kauppa tehdään alvillisena, joten saat pennusta myös kuitin. Näyttelyt eivät ole millään tavalla vaadittua, mutta autan erittäin mielelläni kaikessa, mikäli uusi koti haluaa näyttelyharrastuksen aloittaa tai käydä vaikkapa vain kerran näyttäytymässä näyttelyssä. Pääasia on, että sekä kissa, että omistajat viihtyvät.

Pennut kasvavat alkutaipaleensa emon kanssa keskenään ja kun alkavat seikkailut kiinnostaa, saavat ne alkaa reippailemaan muiden kissojen kanssa. Kotonani olevat pennut tottuvat myös koiriin ja osassa sijoituskoteja on myös koiria. Pennut saavat siis olla mukana kodin arjessa nuoresta saakka, jotta ne tottuvat tavalliseen kotielämään, pääsevät toteuttamaan pientä leijonanluonnettaan ja oppimaan isoilta kissoilta kaikki kissamaailman ihmeellisyydet.

Jotta kissamäärä kotonani ei kasva liian suureksi ja jokainen kissani saa tarpeeksi huomiota, tulen joitakin kissoja sijoittamaan omiin koteihinsa. Sijoituskissat ovat omistuksessani niin kauan, että ne sopimuksesta riippuen synnyttävät 1-3 pentuetta tai astuvat sovitun määrän naaraita ja sopimuksen täytyttyä kissa siirtyy kokonaan sijoituskotinsa omistukseen. Kasvattajana ja kissan omistajana huolehdin sijoituksen aikana kaikista jalostuskäyttöön ja pentuihin liittyvistä kuluista sijoituskodin huolehtiessa kissan perustarpeista ja -hoidosta. Haluaisin tutustua mahdollisiin tuleviin sijoituskoteihin jo hyvissä ajoin, joten jos ajatuksissasi siintää kodin tarjoaminen sijoituskissalle, ota rohkeasti yhteyttä ja tutustutaan. Kerron mielelläni lisää sijoituskotina toimimisesta! Kannattaa lukaista myös sijoituskissainfo.

Työskentelen tiiminvetäjänä Valtorilla, joten tietokoneiden kanssa tulee puuhailtua työajallakin. Muita harrastuksia kissojen lisäksi ovat kiinanharjakoiramme Koru ja cockerspanielimme Ruuti & Routa, jenkkiautot, cruisingit, ajoittain lukeminen ja valokuvaaminen ym…

Kissalani on sienitestattu (microsporum canis) useita kertoja ja jokaisella kerralla todettu negatiiviseksi. Testaan myös kakkatestit (giardia, tritrichomonas foetus, cryptosporidium) säännöllisesti, myös joka pentueelta.

Kasvatan toiminimellä Derekaz (Y-tunnus: 3201443-1), jokaiseen kissan hintaan ja astutusmaksuihin ym. sisältyy alv 24%.

tmi Derekaz / Erika Aaltonen
Y-tunnus: 3201443-1
Hämeenlinna / Renko, FINLAND
derekaz.crx[a]gmail.com
+358 44 3333686 (myös whatsapp)